Aşılama (İntrauterin İnseminasyon – IUI)

Aşılama, kadının eşine ait spermlerin özel medyumlar kullanılarak hızlı hareket eden sağlıklı spermlerin seçilmesi ve özel bir kanül yardımıyla doğrudan rahim içine yerleştirilmesidir. Bu işlemde; spermlere zararlı asidik ortamın uzaklaştırılıp bu spermlerin tüplere daha kolay ulaşmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Spermin ait sayı, hareket ve şeklindeki hafif bozukluklarda, erkekteki bazı anatomik (hipospadias, spinal kanal yaralanmaları) veya psikolojik (impotans) problemlerde, açıklanamayan infertilitede veya rahim ağzında sperm hareketini bozan anti-sperm antikor dediğimiz maddelerin olduğu immünolojik infertilite olgularında, öncelikle inseminasyon yapılmaktadır. Hastaya 9-20 gün (bazen bu süre polikistik over olgularında 35 günü bile bulabilmektedir) süre ile yumurta gelişimini sağlayan ilaçlar (klomen serophene ve/veya gonadotropinler) verilir ve yumurta gelişimi sağlanır.

Aşılama için ideal olan yumurta gelişimi tedavisi gonadotropinler (Puregon, Gonal F, Fostimon, Merional, Menopur, Menagon) kullanılarak yapılmasıdır. Ancak bu iğnelerin pahalı olması nedeni ile bu tedavi maliyetini karşılayamayan hastalarda;yumurta gelişiminin klomifen etken maddesi içeren haplarla (Klomen, Gonaphene, Serophene tab.) da tedavi yapılabilir ancak haplarla yapılması halinde gebelik oranları, gonadotropinlerle sağlanan oranların yaklaşık yarısı kadar olmaktadır. Bu nedenle ben günlük pratiğimde yumurta gelişimini klomifen içeren haplarla tedaviye başlayıp 6 gün sonra tedaviye gonadotropinlerle devam ediyorum hem ucuz hemde iyi bir tedavi imkanı sağlayarak aşılama tedavimi yapmaktayım.

Yumurta gelişimini hastasına göre değişmekle birlikte hormon testleri ve/veya ultrasonografi ile aralıklı olarak (3-5 günde bir) değerlendirilip yumurta gelişimi sağlandığında, yumurtlamayı gerçekleştirmek için hCG (Choriomon veya Ovitrelle) iğnesi yapılır. Bu ilaçlardan 33-36 saat sonra bir kez veya 24. ve 72. saat sonra olmak üzere 2 kez uygulanır. İki yada enfazla  Üç kez yapılan aşılama tedavisi yapıldıktan sonra başarı elde edilememesi durumunda tüp bebek (IVF-ICSI) tedavisi en uygun seçenek olacaktır.

 

Bir yanıt yazın